Wat is een hobby?

Onder een hobby wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan die men in zijn vrije tijd uitoefent en die men graag doet. Hobby’s worden uitgeoefend uit interesse en voor het plezier, niet als betaald werk.’

 • Het grootste deel van onze vrije tijd besteden we aan mediagebruik: tv kijken en internetten.
 • Nederlanders met een hobby geven daar gemiddeld ruim 800 euro per jaar aan uit.
 • Vrouwen besteden per week ruim 8 uur aan hun hobby’s.
 • Meer dan 83% van de respondenten van het Telegraaf onderzoek heeft meerdere hobby’s.
 • 10% breit. Bijvoorbeeld doekjes breien.
 • 8,9% borduurt.
 • 5,2 scrapt.
 • 4,2 maakt sieraden.
 • 3,7% maakt quilts
 • 15% heeft geen hobby’s.

Wat ik graag doen in mijn vrije tijd

De eerste die dan bij me opkomt is lezen. Lezen is van kind af aan een hobby van me. Ik houd van lezen! Daarnaast doe ik aan hardlopen. Maar ik weet niet of ik dat nou echt een ‘hobby’ vind. En dat komt omdat het toch ook wel een verplicht nummer voor me is. Ik vind het belangrijk voor mijn gezondheid, en als ik het niet doe voel ik me niet prettig. Daarnaast ben ik dol op bloggen. Maar dat is ondertussen ook mijn werk geworden. Maar gelukkig beleef ik er wel net zoveel plezier aan als aan een hobby. Wat dat betreft vind ik bloggen bijvoorbeeld leuker dan hardlopen. Elke zondagavond ga ik met mijn man stijldansen. Dat geldt denk ik ook als een hobby. En last but not least, ga ik heel erg graag bij iemand koffie drinken. Maar volgens mij telt dat niet als een officiële hobby ben ik bang.

Overzicht van 59 mogelijke hobby’s

Ik heb ook hobby’s geprobeerd die niet zijn blijven hangen. Dat leken me leuke activiteiten, maar ik hield het niet vol of bakte er niks van. Breien is er zo eentje. Ik las van alles over het ontspannende effect van breien, en toen leek mij dat ook leuk. Maar ik ben er zo slecht in, dat ik er alleen maar gestrester van werd. Hobby’s zoeken is dus niet altijd makkelijk. Hieronder een overzicht van mogelijke activiteiten in je vrije tijd.

 • Zwemmen. Dit was succesvol, want ik heb zelfs diploma E!
 • Ballet. Dit heb ik als kind gedaan, en vond ik best leuk. Is doodgebloed.
 • Volleybal. Dat was een ramp, en ook niks voor mij. Ik weet niet wat me bezielde om dat te gaan doen.
 • Paardrijden. Ik heb drie lessen gehad, en vond het doodeng. Geen succes dus.
 • Yoga. Dit deed ik onder andere tijdens mijn studententijd. Maar ik vond het erg saai.
 • Jazzballet. Ook geen succes omdat ik de pasjes niet kon volgen.
 • Breien.                                         Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Kleuren voor volwassenen.      Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Puzzelen. Moet nog blijken. Ik heb inmiddels wel een mooie Anton Pieck puzzel!
 • Hardlopen. Dit is mijn succesvolste ‘hobby’. Ik doe dit inmiddels al 15 jaar.
 • Borduren.                             Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Haken, zoals bloemen hakengranny squares hakensokken haken of cactussen haken
 • Tuinieren
 • Parasailing
 • Fotograferen.                        Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Schilderen                                    Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Poppenhuizen inrichten
 • Boetseren                                    Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Beeldhouwen                               Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Bloemschikken.                      Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Sieraden maken                          Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Kaarten maken van oud papier zoals folders en tijdschriften. 
 • Pottenbakken.                       Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Quilten                                          Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Lasergamen
 • Boeken – Tijdschriften  lezen.   Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Gamen
 • Kleding maken                             Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Vliegtuigen spotten
 • Treinen spotten
 • Wandelen en onderweg kijken of je ook zogenoemde poortwachter ziet. 
 • Spelletjes spelen met anderen
 • Modelbouwpakketten maken      Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Houtbewerken                             Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Puzzelen met legstukjes
 • Puzzelen uit boekjes, denk aan de boekjes van Denksport
 • Tekenen                                       Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Postzegels verzamelen
 • Muziek luisteren
 • Zelf muziek maken.                Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Fietsen of mountainbiken
 • Op de motor rijden
 • Je stamboom uitzoeken           Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Reizen
 • Zeilen
 • Koken                                           Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.
 • Bakken                                Is mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum-Mill.

Meedoen: Het bevordert je vitaliteit, het vermindert de kans op depressie, het vergroot je creativiteit, het verbetert je geheugen. Geïnteresseerd in deze nieuwe “wereld “. We starten in zo snel mogelijk als de corona padamie voorbij is.  Er zijn soms nog plaatsen vrij. Bel of mail Ans Bardoel –leden adm. T.06-34484961- info@seniorenhobbycentrum.nl / bestuur@seniorenhobbycentrum.nl  – meer info: website www.seniorenhobbycentrum.nl /www.jeugdhobbycentrum.nl